PRAKTICKÉ INFORMACE

ORGANIZACE KLUBU

Lesní klub Beruška je lesní školka, která není zapsána v Rejstříku škol a školských zařízení, nedostává žádné pravidelné příspěvky od státu a děti v něm nemohou plnit povinný rok předškolní docházky. Vzdělávání v našem lesním klubu probíhá stejně, jako v lesní mateřské škole, v souladu s dokumentem MŠMT, tzv. Rámcovým vzdělávacím programem.  

Provozní doba: čtvrtek, pátek – 8:00 – 16:00
Kapacita klubu: 8 dětí ve věkově smíšené skupině od 3 do 5 let.


ZÁPIS A PŘIJETÍ DÍTĚTE

ZÁPIS DÍTĚTE

Před zápisem dítěte prožijí rodiče s dítětem zkušební den v klubu.
Zkušební den je den, kdy dítě přijde do Lesního klubu Beruška s rodičem a účastní se programu za přítomnosti rodiče. Lze se domluvit i na více zkušebních dnech. Odpovědnost za dítě během zkušebního dne nesou rodiče. Je třeba respektovat pravidla Lesního klubu Beruška.
Pro domluvení zkušebního dne kontaktujte Jana Janouška – jan.janousek@pravrch.cz
Další možností je navštěvovat adaptační kroužek Pupíci, který probíhá vždy pondělí a úterý dopoledne.

Zápis dětí do Lesního klubu Beruška probíhá ve smyslu ustanovení § 34 bod 2 zákona č. 561/2004 Sb. V průběhu školního roku je možný mimořádný zápis dítěte, pokud to kapacita klubu umožňuje.
Datum zápisu pro školní rok 2025/2026 bude zveřejněno – Tyrkysová maringotka, ulice Luční, Vrchlabí
Rodič dítěte, který se rozhodl žádat o přijetí dítěte do Lesního klubu vyplní Žádost o přijetí dítěte. Podepsaná žádost se odevzdává při zápisu dítěte nebo se vyplňuje na místě.
Kontaktní osobou pro přijímání dětí je Jan Janoušek – jan.janousek@pravrch.cz .

PŘIJETÍ DÍTĚTE

Do Lesního klubu jsou zpravidla přijímány děti od 3 let. Dítě do klubu přijímá na základě žádosti rodičů statutární zástupce organizace. 

Kritéria výběru při přijímání žáků do lesního klubu: 

  • Kritérium 1.: fyzická i psychická způsobilost dítěte (1 bod).
  • Kritérium 2.: posilování rodinných vazeb a sladění rodinného a pracovního života rodičů – sourozenci žáků v LMŠ Mraveneček, Lesním klubu Beruška nebo ZŠ Přátelství (2 body).

V případech rovnosti bodů má přednost dítě, které se hlásí k více dnům docházky v týdnu. V případě další rovnosti bodů rozhodne losování.
Statutární zástupce rozhodne o přijetí podle stanovených kritérií (§ 34 zákona č. 561/2004 Sb. školský zákon) a nejdéle do 30 dnů od data konání zápisu vydá rozhodnutí. 


CENÍK A PLATBY

Rozpis výše školného:

Lesní klub Berušky – základní příspěvek
Počet dnů docházky
v týdnu
měsíční
(12 splátek)
měsíční
(10 splátek)
pololetníroční
2 dny v týdnu3 500 Kč4 200 Kč21 000 Kč42 000 Kč
3 dny v týdnu4 700 Kč5 640 Kč28 200 Kč56 400 Kč
4 a 5 dní v týdnu5 500 Kč6 600 Kč33 000 Kč66 000 Kč

VYBAVENÍ DÍTĚTE DO KLUBU

Pro příjemný a bezpečný pobyt dětí ve venkovním prostředí je nutné, aby děti měly, dobré vybavení odpovídající aktuálnímu počasí. Vybavení podle aktuálního počasí zajišťuje rodič. Dítě má v zázemí klubu prostor na náhradní oblečení, které podle počasí a potřeby pravidelně kontroluje a doplňuje rodič. Rodiče oblékají a vybavují dítě úměrně počasí a ohlášeným aktivitám. Rodiče se řídí doporučením pro vybavení dítěte uvedených v Seznamu potřebného vybavení, který obdrží při začátku docházky. Při nedodržení této povinnosti má provozovatel právo nepřijmout dítě do denního programu. Rodiče zajišťují, aby dítě nenosilo rušivé předměty z domova (hračky, cennosti). S ohledem na častý pobyt v přírodě se oblečení často zašpiní a může se i natrhnout. Výběr oblečení je tomu třeba přizpůsobit.

Kvalitní batoh potřebné velikosti s prsním páskem. V batůžku si dítě nosí láhev s pitím, plecháček, kapesník a v případě potřeby také náhradní oblečení dle aktuálního počasí. Náhradní oblečení do batůžku je potřeba zejména pokud jsou děti celý den mimo dosah školky (výlety, exkurze apod.) nebo pokud se dítě snadno venku zmáčí apod.

Pro zimní období je potřeba teplá čepice, rukavice (+ náhradní do batohu), teplá spodní vrstva (např.termoprádlo), nepromokavá kombinéza nebo zateplená souprava. Důležité jsou kvalitní, nepromokavé boty. Lepší je oblékat do více vrstev oblečení, které lze podle potřeby svlékat a oblékat. 

Pro jarní a podzimní období, kdy je mokro a blátivo, jsou potřebné pláštěnka a holínky